top of page

Instagram: kannattaako lähteä mukaan ja mistä aloittaa?


Perustietoa Instagramista:

Instagram on Facebookin omistama, mobiililaitteilla käytettävä kuvapalvelu, joka on perustettu lokakuussa 2010 (Facebook osti Instagramin miljardilla dollarilla 9.4.2012). Instagramissa on yli 400 miljoonaa käyttäjää, ja se on yksi maailman käytetyimpiä sosiaalisen median kanavia. Instagramin jäsenistä 75 prosenttia tulee Yhdysvaltain ulkopuolelta. Tuoreimmasta sadasta miljoonasta yli puolet on Euroopasta ja Aasiasta. Instagramiin ladataan keskimäärin yli 80 miljoonaa kuvaa päivässä.

Sopiiko Instagram minun tuotteideni ja palveluideni markkinointiin?

On oikeastaan vaikea keksiä, minkä tyyppiselle liiketoiminnalle Instagram-markkinointi EI sopisi. Kanavan hyödyntämistä kannattaa miettiä omien kohderyhmien kautta: parhaiten Instagram tavoittaa nuoria ihmisiä (18–35 v), mutta käyttäjien keski-ikä nousee koko ajan.

Mistä tahansa tuotteesta tai palvelusta on varmasti tarinaa kerrottavana kuvien avulla. Se voi olla mielenkiintoisia kuvia tuotteista, tilanteista ja tapahtumista. Instagramissa voi tuoda esille esim. firman työntekijät ja heidän persoonansa tai kertoa jostakin tapahtumasta tai valmistuvasta kohteesta esim. kuvat ruoan eri valmistusvaiheista. Punaisen langan löydyttyä Instagram on mainio tapa tuoda omaa yritystä esille.

Varmista kaksi asiaa ennen aloittamista

Koska Instagram on hyvin yksinkertainen kanava (ja juuri sen takia ihmiset tykkäävät käyttää sitä!), sen rooli on ohjata käyttäjiä nettisivuille tai Facebook-sivulle, eli yrityksen pääkanaviin. Joten varmista, että yrityksellä on ainakin jompikumpi edellä mainituista kanavista kunnossa.

Toinen, jopa tärkeämpi asia, joka usein unohdetaan, vaikka se on perusedellytys tulokselliseen markkinointiin: varmista, että älypuhelimen kamera on hyvä – vähintään 10 megapikseliä. Kuvien on oltava tarkkoja ja selkeitä.

Aloita rohkeasti!

Muista, että Instagram on yleensä täydentävä kanava, joten alku voi olla hyvin kevyt. Ei kannata stressata, ettei ole riittävästi aikaa ylläpitämiseen, tai ei ole mietitty kanavan strategiaa tai muuta vakavaa. Perusta tili ja aloita sen ylläpitämistä lataamalla kuvia ja houkuttelemalla seuraajia, omalla tahdilla.

Ensimmäiset askeleet:

  1. Asenna ilmainen Instagram-sovellus kännykkääsi.

  2. Rekisteröidy Instagramiin (esim. Facebookin kautta). On hyvä, jos käyttäjänimi on sama kuin yrityksen nimi. Jos nimi on jo varattu, pyri kuitenkin keksimään lyhyt ja helppo.

  3. Luo profiili: lisää profiilikuva, toiminnan kuvaus – ja mikä tärkeintä: linkki sivustolle.

  4. Aloita rohkeasti kanavan käyttöä lataamalla ensimmäinen kuva

  5. Ensimmäiset seuraajat tulevat todennäköisesti Facebookin kavereista, koska he saavat automaattisen ilmoituksen, että heidän kaverinsa on alkanut käyttää Instagramia.

Instagram-vinkit

  1. Kuvien ja sisällön laatu ratkaisee. Julkaise vain hyvänlaatuisia kuvia. On todettu, että valoisammat kuvat keräävät enemmän kommentteja ja tykkäyksiä. On erittäin hyvä, jos löydät tilillesi yhtenäistä tyyliä. Älä käytä tehosteita liikaa. Neliönmuotoiset kuvat toimivat edelleen parhaiten. Yksi kuva on parempi kuin kollaasi.

  2. Julkaise ns. aitoja kuvia, unohda puhtaat mainoskuvat. Vaihtelevuus ja monipuolisuus ovat tärkeitä. Esimerkit sisällöistä: tuotekuvat, uusista tuotteista infoaminen; tarjoukset; arvonnat; fiilistelykuvat; kulissien takana -kuvat; asiakkaiden kuvien jakaminen

  3. Käytä hashtageja eli tunnisteita (kombinaatio suosituista ja harvinaisista toimii parhaiten). Keksi oma uniikki hashtag ja tuo sitä esille.

  4. Aktivoi käyttäjiä kuvateksteissä

  5. Jaa muiden käyttäjien kuvia (mainitse aina kuvaaja, älä ”varasta” kuvia toisilta)

  6. Seuraa Instagramista tullutta liikennettä sivustollesi

  7. Yhdistä muihin some-kanaviin

  8. Kun seuraajia on kertynyt n. 200–300, voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä:

  • Luo erikoistarjouksia vain Instagram-seuraajillesi.

  • Järjestä arvontoja ja kilpailuja (Yksinkertainen malli: tykkää ja voita tai tägää ja voita).

Aihealueen julkaisut 
Edelliset julkaisut
Suositut avainsanat
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page